SUPERPRZEPIS

Bliny z kurkami i śmietaną

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Bliny z kurkami i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Idealna i pyszna przystawka z kuchni rosyjskiej, czyli bliny podawane ze śmietaną oraz kurkami z cebulką i pietruszką.

Składniki:

Bliny z kurkami i śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Bliny z kurkami i śmietaną
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól oraz ciepłe mleko. Odstawić na 40 minut. Żółtko oddzielamy od białka i mieszamy z roztopionym masłem. Białko zaś ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do zaczynu który wyrósł i dokładnie mieszamy. Ponownie odstawiamy na 20 minut. Kurki oczyszczamy i jeżeli są małe to zostawiamy w całości, jeżeli większe to kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekaną w drobną kostkę szklimy na maśle i dodajemy kurki, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do zrumienienia. Z gotowego ciasta smażymy małe placuszki nakładając łyżką na patelnię z tłuszczem, Smażymy z obu stron na złoto. Na gotowe bliny dajemy kleks śmietany oraz kurki z cebulka i świeżą pietruszkę.
Bliny z kurkami i śmietaną
Pamiętajjmy o tym by dawać świeże drożdże
Bliny z kurkami i śmietaną
Pianę z białek mieszamy z ciastem bardzo delikatnie
Bliny z kurkami i śmietaną
Bliny smażmy na masłeku z odrobiną oleju
Bliny z kurkami i śmietaną
Najładniej prezentwoać się będa mniejsze okazy kurek

Tagi:

jajko jajka