Sposób przygotowania:
Bliny z kurkami i śmietaną
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól oraz ciepłe mleko. Odstawić na 40 minut. Żółtko oddzielamy od białka i mieszamy z roztopionym masłem. Białko zaś ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do zaczynu który wyrósł i dokładnie mieszamy. Ponownie odstawiamy na 20 minut. Kurki oczyszczamy i jeżeli są małe to zostawiamy w całości, jeżeli większe to kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekaną w drobną kostkę szklimy na maśle i dodajemy kurki, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do zrumienienia. Z gotowego ciasta smażymy małe placuszki nakładając łyżką na patelnię z tłuszczem, Smażymy z obu stron na złoto. Na gotowe bliny dajemy kleks śmietany oraz kurki z cebulka i świeżą pietruszkę.
kołczu
paulisia_elk
Dziękuję ;)
KRISTOFE
msewka
paulisia_elk
Myślę że maleńkie pieczarki też będą pasowały
skuter5