Sposób przygotowania:
Bliny z twarogiem a'la ruskie
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, mokre-masło, maślankę i jajka zmieszać razem, dodać do suchych i dokładnie wymieszać razem. Odstawić na pół godz. w temperaturze pokojowej. Cebulkę zeszklić na maśle, nie zrumienić. Dodać biały ser, sól i pieprz i ugnieść widelcem na twarożek. Twaróg musi być pieprzny z wyraźnym smakiem cebuli i masła. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wlać na próbę jedną łyżkę ciasta. Jeśli temperatura tłuszczu jest właściwa ciasto zaczyna rosnąć, nie nasiąka tłuszczem. Smażyć placuszki o średnicy ok. 5 cm. Po usmażeniu, przed podaniem przetrzymać w cieple. Podawać ułożone na półmisku- osobno twaróg w miseczce i łopatki do posmarowania. Danie jest pyszne, mniej pracochłonne niż racuchy drożdżowe. Bliny można podawać również posmarowane białym twarogiem naturalnym wraz z położonym na górę kawałeczkiem wędzonego łososia lub kawioru i posypane koperkiem.
babcia grażka
fakt, że jestem fanką ruskich pierogów a te bliny są łatwe, szybkie i smaczne:)
bardzo fajny przepis.
kaja