oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Bliny z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z kwaśną śmietaną...

Bliny z ziemniaków

Składniki:

Bliny z ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Bliny z ziemniaków
Bułki namoczyć w mleku i przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, śmietanę, starte ziemniaki i dokładnie rozkruszone drożdże. masę dokładnie rozetrzeć i wymieszać na końcu z pianą ubitą z białek. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą niż na naleśniki (jeśli jest za gęste, rozrzedzić nieco mlekiem). Gdy trochę podrośnie, smażyć na patelni cienką warstwą rumieniąc z obu stron. Podawać z kwaśną śmietaną.