Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Bliny ziemniaczane z farszem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bardzo dobre,gorąco polecam!

Bliny ziemniaczane z farszem

Składniki:

Bliny ziemniaczane z farszem

 

  • 1i1/2szkl.mąki,
  • 3dag.drożdży,
  • 3/4szkl.letniej wody
  • 40dag.ziemniaków,
  • 30dag.kefiru,
  • szczypta cukru,
  • sól
  • Farsz;
  • 40dag.półtłustego twarogu,
  • 10dag.kefiru,
  • 5dag.łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól,pieprz ziołowy,

 

Sposób przygotowania:

Bliny ziemniaczane z farszem
Drożdże rozetrzeć z cukrem,rozpuścić w 3/4szkl.letniej wody,wsypać mąkę,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,kiedy ciasto podwoi swoją objętość,dodać do nich kefir,starte ziemniaki,wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20min.rozgrzać patelnię i przesmarować ją olejem,porcję ciasta rozsmarować na niej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto.Słonecznik uprażyć na suchej patelni,ostudzić.Twaróg rozgnieść widelcem,wymieszać z kefirem,oliwą,słonecznikiem i ziołami,doprawić do smaku solą i ziołowym pieprzem.Bliny smarować farszem i zwinąć w rulony,poukładać je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu,przykryć i zapiekać ok.10min.w 200"C.

Tagi:

ziemniaki