dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny deser, smak mojego dzieciństwa.

Blok czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 1/2 kostka margaryny
  • 250 g mleka w proszku
  • 1/3 szkl wody
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 łyż kakao
  • ok 4 opakowań herbatników
  • 3/4 szkl bakalii

 

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy margarynę, cukier i kakao. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając aż składniki dobrze się połączą. Następnie rondel zdejmujemy z ognia. Do masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Następnie stopniową wsypujmy pokruszone herbatniki, cały czas mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec wsypujemy bakalie. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugniatamy i schładzamy w lodówce ok 2 - 3 godzin. Smacznego.
Blok czekoladowy
Do rondla wlewamy wodę i dodajemy tłuszcz, cukier i kakao.
Blok czekoladowy
Do podgrzanej wody dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
Blok czekoladowy
Do masy dodajemy pokruszone ciastka aby masa była gęsta.
Blok czekoladowy
Na koniec wsypujemy ulubione bakalie i dokładnie mieszamy.

Tagi:

bakalie