lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Blok czekoladowy z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niby nic takiego, a jednak smakołyk nad smakołykami. Jako dziecko popychałam łapkami kiedy do buzi wkładałam. Dziś chętnie z wami się podzielę smakołykiem.

Blok czekoladowy z orzechami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Blok czekoladowy z orzechami

Składniki:

 

  • mleko granulowane 250 g

 

  • 6 łyżek wody

 

  • 3 łyżki błonnika kakaowego

 

  • 1 szklanka ksylitolu fińskiego

 

  • herbatniki 250 g

 

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z orzechami

Wykonanie bloku z orzechami:

Do garnka włożyłam kostkę ( 250 g ) margaryny, dodałam wodę, ksylitol i błonnik kakaowy. Całość mieszałam do rozpuszczenia i połączenia składników. Zostawiłam płynne składniki do ostudzenia.

Kiedy składniki ostygły wsypałam partiami mleko granulowane i miksowałam na jednolitą masę.

Po zmiksowaniu mleka z płynnymi składnikami dodałam pokruszone herbatniki. Całość wymieszałam.

Orzechy włoskie tłuczkiem lekko potłukłam i pokruszyły się. Przełożyłam pokruszone orzechy na dno silikonowej formy. Na nie przełożyłam miękki blok czekoladowy, docisnęłam i wstawiłam do lodówki na 6 godzin.

Teraz można jeść :)

Porada:
Polecam na dno foremki wysypać orzechy włoskie,wtedy po wyciągnięciu masy z formy pięknie się prezentuje.

Blok czekoladowy z orzechami
Do garnka włożyłam kostkę ( 250 g ) margaryny , dodałam wodę
Blok czekoladowy z orzechami
Zostawiłam płynne składniki do ostudzenia.
Blok czekoladowy z orzechami
Po zmiksowaniu mleka z płynnymi składnikami dodałam pokruszone herbatniki. Całość wymieszałam.
Blok czekoladowy z orzechami
Orzechy włoskie tłuczkiem lekko potłukłam i pokruszyły się .
Blok czekoladowy z orzechami
Na orzechy przełożyłam miękki blok czekoladowy
Blok czekoladowy z orzechami
docisnęłam blok i wstawiłam do lodówki na 6 godzin . Teraz można jeść :)