Morgana

Morgana

Kuchcik
[Przepisów: 9]

blok (prawie) czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny deser. Bardzo łatwy w przygotowaniu...

blok (prawie) czekoladowy

Składniki:

blok (prawie) czekoladowy

 

  • kostka masła
  • szklanka skondensowanego, słodzonego mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 4 czubate łyżki kakao
  • pół szklanki ulubionych orzechów
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania (200 gram) herbatników

 

Sposób przygotowania:

blok (prawie) czekoladowy
Do stopionego masła dodać skondensowane mleko. Podgrzewać cały czas pilnując, aby się nie zagotowało. Mieszając dodawać po kolei cukier, mleko w proszku i kakao. Do gorącej, jednolitej masy wmieszać posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem foremki i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki, a kiedy blok całkiem stwardnieje, pokroić na kawałki.

Tagi:

prawie