Sposób przygotowania:
Blondies z wiśniami
W garnuszku umieścić masło i 160 g czekolady białej. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając rozpuścić.W drugiej misce wymieszać 4 czubate łyżki mąki, 3 łyżki cukru waniliowego (ja dałam domowy, ale można zastąpić zwykłym cukrem i ekstraktem waniliowym) oraz proszek do pieczenia. 40 g czekolady posiekać w kosteczkę. Do szklanki wybić 2 jajka. Do miski z sypkimi składnikami wlać jaja, zmiksować. Dodać lekko przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladowo-maślaną, zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Do małej formy wyłożonej papierem wlać ciasto, ułożyć dobrze osączone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni. Piec około 30 minut. Blondie w przeciwieństwie do swojej siostry Brownie jest lekkie i puszyste a kwaśne owoce równoważą słodycz ciasta.