eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolady wieprzowe Eli z bobem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne rolady wieprzowe faszerowane gotowanym bobem i suszonymi pomidorami z oleju. Smakowały całej rodzince.

Rolady wieprzowe Eli z bobem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolady wieprzowe Eli z bobem

 

  • 6 sznycli wieprzowych
  • 12 długich cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 30 dkg bobu
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 cebulę
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu czosnkowego chili
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 8 łyżek oleju-razem z olejem z pomidorów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • białe bawełniane nici kuchenne

 

Sposób przygotowania:

Rolady wieprzowe Eli z bobem
Bób umyć,zalać osolonym wrzątkiem i gotować kilka minut do miękkości. Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Obrany bób drobno posiekać. Pomidory wyjąć z oleju na sitko i odsączyć. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Sznycle rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty,oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą. Na sznyclach rozłożyć posiekany bób i na nim suszone pomidory. Rolady ciasno zwinąć i owimąć plastrami boczku. Rolady obwiązać nićmi kuchennymi. W rondlu rozgrzać olej,włożyć rolady i obsmażyć ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę,czosnek i jeszcze smażyć razem aż cebula się zeszkli. Do mięsa dodać sos sojowy,sos chili,paprykę słodką,podlać wodą i dusić do miękkości rolad. Co jakiś czas podlewać wodą. Gotowe rolady wyjąć z rondla,odłożyć na chwilę i usunąć nici. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Rolady wieprzowe Eli z bobem
Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Rolady wieprzowe Eli z bobem
Ugotowany i brany bób drobno posiekać....
Rolady wieprzowe Eli z bobem
Sznycle rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty.