edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bób w sosie koperkowo-czosnkowym

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Młody bób w maśle z czosnkiem, koperkiem i słonecznikiem.

Bób w sosie koperkowo-czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bób w sosie koperkowo-czosnkowym

 

  • 30 dag młodego bobu
  • sól
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • pół łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżki masła

Sposób przygotowania:

Bób w sosie koperkowo-czosnkowym
Przepis znalazłam w gazecie i postanowiłam go wypróbować. Danie okazało się bardzo smaczne. Bób opłukałam na sicie, przesypałam do garnka i zalałam wodą. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam pod przykryciem niecałe 15 minut (trzeba sprawdzić, czy jest już dobry. Najlepiej w tym celu wziąć trzy sztuki różnej wielkości i spróbować). Pod koniec gotowania posoliłam do smaku. Bób odlałam z wody i odstawiłam, aby troszkę ostygł. W tym czasie obrałam i drobniusieńko posiekałam czosnek oraz opłukany i otrzepany z wody koperek. Bób obrałam z łupinek. Pestki słonecznika uprażyłam na rumiano na suchej patelni, przesypałam na spodeczek. Patelnię przetarłam papierowym ręcznikiem, wlałam olej, wrzuciłam czosnek, a po chwili smażenia dodałam masło, koperek i bób. Wszystko razem smażyłam na wolnym ogniu aż bób się zagrzał, delikatnie wymieszałam i wyłożyłam na talerz. Posypałam uprażonymi pestkami słonecznika.
Bób w sosie koperkowo-czosnkowym
Ugotowany bób odlałam z wody i odstawiłam do lekkiego przestygnięcia.
Bób w sosie koperkowo-czosnkowym
Drobno posiekałam czosnek i koperek a słonecznika uprażyłam na suchej patelni.
Bób w sosie koperkowo-czosnkowym
Do podsmażonego na oleju czosnku dodałam pozostałe składniki.
Bób w sosie koperkowo-czosnkowym
Podgrzany w maślano czosnkowym sosie bób wyłożyłam na talerz.

Tagi:

bób