BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Bocianki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to potrawa z moich rodzinnych stron,a dokładniej z Lubelszczyzny.

Bocianki

Składniki:

Bocianki

 

Sposób przygotowania:

Bocianki
Robimy ciasto jak na domowe kluski.Mąkę mieszamy z ciepłą wodą,dodajemy jajko. Wałkujemy z niego okrągły placek,około 1 cm grubości. Ziemniaki obieramy,ścieramy na tarce na małych oczkach, jak na placki ziemniaczane.Rozgrzewamy olej na patelni,przekładamy ziemniaki,doprawiamy i smażymy,aż będą troszeczkę rumiane. Masę wykładamy na ciasto,rozsmarowujemy na całości,rolujemy jak roladę i kroimy 3-4 cm szerokości porcje.Gotujemy w osolonej wodzie.Możemy polać stopionym masłem lub innym tłuszczem.

Tagi:

jajko jajka