monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Boczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Boczek pieczony jest ulubioną potrawą wielu Polaków. Jest typowym polskim daniem.

Boczek

Składniki:

Boczek

 

  • boczek wieprzowy - ok. 1,20 - 1,50 kg
  • sól
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • majeranek
  • przyprawa do mięsa

Sposób przygotowania:

Boczek
Sól ucieramy z czosnkiem. Następnie nacieramy boczek utartym czosnkiem oraz majerankiem. Ostawiamy go na 2-3 godziny. Po tym czasie posypujemy przyprawą, zwijamy i obwiązujemy sznurkiem. Wkładamy w rękaw foliowy lub folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny. Smacznego :)