kista33

kista33

Kucharz
[Przepisów: 29]

Boczek faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Upieczony w foliowym rekawie jest po prostu wyborny!

Boczek faszerowany

Składniki:

Boczek faszerowany

 

  • 1,2kg.surowego chudego boczku
  • 20dag.watrobianki
  • 1 cebula
  • 1 lyzka smalcu
  • 30dag kapusty wloskiej
  • 1 lyzka musztardy
  • 1 lyzeczka czosnku granulowanego
  • 350ml bulionu
  • 3 zabki czosnku
  • po 1/2 lyzeczki soli,pieprzu i kminku
  • 2 peczki wloszczyzny

Sposób przygotowania:

Boczek faszerowany
Posiekana cebule zeszkli na polowie smalcu.Dodaj poszatkowana kapuste i dus 15 min.Dopraw sola,pieprzem i kminkiem.Dodaj wysisnieta z oslonek watrobianke.Mase dokladnie wymieszaj,zdejmi z ognia.Skörke boczku ponacinaj w kratke,mieso przetni w poprzek tak by powstal duzy plat.Natrzyj wnetrze sola,pieprzem i czosnkiem.Odstaw na godzine do lodöwki.Nastepnie posmaruj farszem cala powierzchnie pozostawiajac po 2 cm wolnego brzegu.Zwin scisla rolade.Zwiaz nicia.Boczek obsmaz na pozostalym smalcu.Oblöz oczyszczina wloszczyzna,podlej bulonem:Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C i piecz 20 min.nastepnie zmniejsz temperature do 180°C i piecz jeszcze godzine.Od czasu do czasu podlewaj powstalym sosem.10 min. przed koncem pieczeniana wieszku rolady porozkladaj plasterki czosnku....