agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Boczek faszerowany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tak prezentuje się boczek faszerowany w całej okazałości

Boczek faszerowany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek faszerowany

 

  • 1 świeży boczek wieprzowy
  • marynata do mięs
  • 4 ząbki czosnku
  • olej 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Boczek faszerowany
Przygotować niezbędne składniki na boczek. Płat boczku należy umyć dokładnie pod bieżącą wodą , a następnie go osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, w kubeczku należy przygotować marynatę z oleju przyprawy do mięs, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu, bazylii, oregano i ziół prowansalskich, następnie należy dobrze natrzeć mięso i wstawić je do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Mięso wyjąć z lodówki i nałożyć do środka dowolny farsz. Całość zwinąć w ciasny rulon, związać cienkim sznurkiem i posmarować oliwą i posypać papryką. Włożyć do gorącego piekarnika do temperatury około 180-190 stopni C na około 1,5- do dwóch godzin, polewając wytopionym tłuszczem mięso podczas pieczenia. Wyjąć, ostudzić i kroić w plastry, układać na półmisku.
Boczek faszerowany
tak prezentuje się boczek faszerowany w całej okazałości