Sposób przygotowania:
Boczek Eli faszerowany mięsem
Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić boczek na duży prostokątny płat i oprószyć solą i pieprzem. Karkówkę i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa ze średnimi oczkami. Do mięsa dodać jajko, czosnek, paprykę, sól, pieprz i wyrobić na jednolitą masę. Na płacie boczku rozsmarować masę mięsną zostawiając z jednej dłuższej strony 3 cm bez mięsa, zwinąć ciasno roladę i obwiązać nicią kuchenną. Włożyć roladę boczkową do keksówki i posmarować wierzch olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 90 minut. Na początku pieczenia przykryć roladę folią aluminiową. Zdjąć folię 30 minut przed końcem pieczenia. Ostudzoną roladę włożyć do lodówki żeby stężała. Schłodzoną roladę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.Smacznego!