Sposób przygotowania:
Boczek faszerowany mięsem mielonym
Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem.
Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy.
Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia.
Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce.
Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy.
Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 90 minut, przez kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia.
Upieczony boczek pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem schładzamy w lodówce.
Jagodowa
mocsłodkości