agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Swojski boczek faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, aromatyczny i delikatny w smaku boczek swojski dla każdego

Swojski boczek faszerowany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Swojski boczek faszerowany

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Swojski boczek faszerowany
Należy przygotować niezbędne składniki na faszerowany boczek, w tym celu przygotować duży płat chudego boczku, umyć go dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, następnie obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę, dodać sól, pieprz zioła prowansalskie całość bardzo dokładnie wymieszać i powstałą mieszaną natrzeć boczek, wstawić go do lodówki na kilka godzin. W dalszej kolejności przygotować nadzienie, w tym celu należy do mięsa mielonego dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, wymieszać i wyrobić składniki aby masa odchodziła od rąk. Wyjąć boczek i równomiernie nałożyć na niego farsz. Zwinąć go w rulon i ciasno związać dratwą. Z wierzchu oprószyć papryką, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki lub do naczynia żaroodpornego, wstawić do gorącego piekarnika do temperatury 180 stopni C i piec do miękkości podlewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem.
Wyjmujemy, studzimy, kroimy w plastry i serwujemy.
Swojski boczek faszerowany
boczek zwinięty w rulon przed obróbką cieplną
Swojski boczek faszerowany
boczek natarty przyprawami przed pieczeniem
Swojski boczek faszerowany
tutaj już po upieczeniu- polecam palce lizać