Sposób przygotowania:
Swojski boczek faszerowany
Należy przygotować niezbędne składniki na faszerowany boczek, w tym celu przygotować duży płat chudego boczku, umyć go dokładnie pod bieżącą wodą i osuszyć, następnie obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę, dodać sól, pieprz zioła prowansalskie całość bardzo dokładnie wymieszać i powstałą mieszaną natrzeć boczek, wstawić go do lodówki na kilka godzin. W dalszej kolejności przygotować nadzienie, w tym celu należy do mięsa mielonego dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, wymieszać i wyrobić składniki aby masa odchodziła od rąk. Wyjąć boczek i równomiernie nałożyć na niego farsz. Zwinąć go w rulon i ciasno związać dratwą. Z wierzchu oprószyć papryką, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki lub do naczynia żaroodpornego, wstawić do gorącego piekarnika do temperatury 180 stopni C i piec do miękkości podlewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem.
Wyjmujemy, studzimy, kroimy w plastry i serwujemy.
Wyjmujemy, studzimy, kroimy w plastry i serwujemy.