Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Grillowany boczek gotowany w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kupiłam duży kawałek ładnego boczku i zastanawiałam się w jaki sposób go przygotować. Przeważnie nabijam ząbkami czosnku i piekę. Tym razem postanowiłam przygotować nieco inaczej.

Grillowany boczek gotowany w winie

Składniki:

Grillowany boczek gotowany w winie

 

  • 1,5 kg surowego boczku (ze skórą, bez żeber)
  • 3 szkl. białego wina wytrawnego
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • duża biała cebula
  • główka czosnku
  • płynna przyprawa do zup
  • ziele angielskie, liscie laurowe, jałowiec
  • czarny pieprz ziarnisty i mielony
  • sól ziołowa do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Grillowany boczek gotowany w winie
Ładny kawałek boczku (bez żeber, ale ze skórą) umyć i osączyć. Ząbki czosnku obrać z łupin i pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Ostrym długim nożem zrobić w boczku głębokie otwory i powciskać w nie czosnek.

W szerokim garnku zagotować litr wody z dodatkiem włoszczyzny, białej cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, jałowca oraz ziaren pieprzu.

Do wrzącego płynu włożyć boczek i ogrzewać na dużym ogniu do czasu ponownego zawrzenia. Wlać białe wino, zagotować, zmmniejszyć płomień do minimum. Garnek nakryć lekko uchylając pokrywkę i gotować przez 10-15 minut. Odkryć i parzyć do czasu, aż boczek będzie miękki.

Zdjąć garnek z palnika, nakryć i odstawić do ostygnięcia (najlepiej na noc).

Następnego dnia boczek wyjąć z wywaru, osuszyć na papierowych ręcznikach, posmarować olejem, skropić płynną przyprawą do zup i posypać solą. Grillować w kawałku albo po pokrojoeniu w grube plastry.

W międzyczasie odcedzić wywar, dodać marchewkę, seler, cebulę z wywaru i zmiksować.

Można odparować w razie konieczności. Doprawić sos do smaku płynną przyprawą do zup pieprzem, czosnkiem i podawać z ugrillowanym boczkiem.

Ugrillowany boczek świetnie smakuje też po schłodzeniu w lodówce - jako dodatek do kanapek.