Sposób przygotowania:
Grillowany boczek gotowany w winie
Ładny kawałek boczku (bez żeber, ale ze skórą) umyć i osączyć. Ząbki czosnku obrać z łupin i pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Ostrym długim nożem zrobić w boczku głębokie otwory i powciskać w nie czosnek.
W szerokim garnku zagotować litr wody z dodatkiem włoszczyzny, białej cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, jałowca oraz ziaren pieprzu.
Do wrzącego płynu włożyć boczek i ogrzewać na dużym ogniu do czasu ponownego zawrzenia. Wlać białe wino, zagotować, zmmniejszyć płomień do minimum. Garnek nakryć lekko uchylając pokrywkę i gotować przez 10-15 minut. Odkryć i parzyć do czasu, aż boczek będzie miękki.
Zdjąć garnek z palnika, nakryć i odstawić do ostygnięcia (najlepiej na noc).
Następnego dnia boczek wyjąć z wywaru, osuszyć na papierowych ręcznikach, posmarować olejem, skropić płynną przyprawą do zup i posypać solą. Grillować w kawałku albo po pokrojoeniu w grube plastry.
W międzyczasie odcedzić wywar, dodać marchewkę, seler, cebulę z wywaru i zmiksować.
Można odparować w razie konieczności. Doprawić sos do smaku płynną przyprawą do zup pieprzem, czosnkiem i podawać z ugrillowanym boczkiem.
Ugrillowany boczek świetnie smakuje też po schłodzeniu w lodówce - jako dodatek do kanapek.
W szerokim garnku zagotować litr wody z dodatkiem włoszczyzny, białej cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, jałowca oraz ziaren pieprzu.
Do wrzącego płynu włożyć boczek i ogrzewać na dużym ogniu do czasu ponownego zawrzenia. Wlać białe wino, zagotować, zmmniejszyć płomień do minimum. Garnek nakryć lekko uchylając pokrywkę i gotować przez 10-15 minut. Odkryć i parzyć do czasu, aż boczek będzie miękki.
Zdjąć garnek z palnika, nakryć i odstawić do ostygnięcia (najlepiej na noc).
Następnego dnia boczek wyjąć z wywaru, osuszyć na papierowych ręcznikach, posmarować olejem, skropić płynną przyprawą do zup i posypać solą. Grillować w kawałku albo po pokrojoeniu w grube plastry.
W międzyczasie odcedzić wywar, dodać marchewkę, seler, cebulę z wywaru i zmiksować.
Można odparować w razie konieczności. Doprawić sos do smaku płynną przyprawą do zup pieprzem, czosnkiem i podawać z ugrillowanym boczkiem.
Ugrillowany boczek świetnie smakuje też po schłodzeniu w lodówce - jako dodatek do kanapek.