beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Boczek harcerzyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Boczek harcerzyka

Składniki:

Boczek harcerzyka

 

Sposób przygotowania:

Boczek harcerzyka
Boczek myjemy i  osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym dokładnie nacieramy solą, pieprzem, papryką i  majerankiem, wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godzin, aby uzyskać dobre nasączenie przyprawami. Po wyjęciu z  lodówki, boczek umieszczamy w  naczyniu żaroodpornym i  pieczemy przez ok. 1,5  godziny w  temperaturze ok. 200 stopni, najlepiej z  termoobiegiem. Co jakiś czas boczek polewamy sosem powstałym podczas pieczenia.