SUPERPRZEPIS

Boczek musztardowo - ketchupowy

  • 5
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Boczek musztardowo - ketchupowy Więcej zdjęć (4)

Pyszny boczuś do chleba w aromatycznej marynacie.

Składniki:

Boczek musztardowo - ketchupowy

 

  • 1 kg świeżego boczku ze skórą
  • Marynata :
  • 2 łyżki błyskawicznej marynaty musztardowej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki musztardy chrzanowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego

 

Sposób przygotowania:

Boczek musztardowo - ketchupowy
Boczek umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dno pojemnika próżniowego posmarować 1/2 marynaty, na nią położyć boczek skórą do dołu i posmarować górę resztą marynaty. Naczynie zakryć, odessać powietrze i wstawić pojemnik do lodówki na kilka godzin. Potem zamarynowany boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawić pod przykryciem do zimnego piekarnika. Zegar nastawić na 160 stopni a czas na 120 minut. Upieczony boczek wystudzić i podawać zamiast wędlin do pieczywa.
Boczek musztardowo - ketchupowy
dno pojemnika próżniowego posmarować 1/2 marynaty..
Boczek musztardowo - ketchupowy
na nią położyć boczek skórą do dołu i posmarować górę resztą marynaty.
Boczek musztardowo - ketchupowy
Zegar nastawić na 150 stopni a czas na 120 minut..