Sposób przygotowania:
Boczek pachnący lasemETAP 1:

Boczek płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym, solę oraz posypuję majerankiem, cebulę i czosnek obieram, kroję na plasterki, posypuję na boczku i ciasno zawijam w rulon, związuję nicią bawełnianą.
ETAP 2:

Jałowiec i kolorowy pieprz ucieram w moździerzu posypuję wierzch zrolowanego mięsa,
ETAP 3:

Oprószam solą i odstawiam w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzin, po czym piekę około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie aby boczek się zrumienił.
Zimny kroję na plastry, i serwuję z ćwikłą z chrzanem.
Smacznego!
zbysiowa
2milutka
dziękuję :)
LauraLaura