SUPERPRZEPIS

Boczek pachnący lasem

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Boczek pachnący lasem

Bez pieczystego dobrego mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem.Polecam!

Składniki:

Boczek pachnący lasem

 

Sposób przygotowania:

Boczek pachnący lasem

ETAP 1:

Boczek pachnący lasem
płat mięsa solimy oprószamy wiórkami cebuli i czosnku

Boczek płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym, solę oraz posypuję majerankiem, cebulę i czosnek obieram, kroję na plasterki, posypuję na boczku i ciasno zawijam w rulon, związuję nicią bawełnianą.

ETAP 2:

Boczek pachnący lasem
Jałowiec z kolorowym pieprzem ucieramy w możdzierzu

Jałowiec i kolorowy pieprz ucieram w moździerzu posypuję wierzch zrolowanego mięsa,

ETAP 3:

Boczek pachnący lasem
rolujemy boczek, okręcamy nicią pieczemy

Oprószam solą i odstawiam w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzin, po czym piekę około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie aby boczek się zrumienił.
Zimny kroję na plastry, i serwuję z ćwikłą z chrzanem.
Smacznego!