misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Boczek pieczony na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo, aromatyczny rozpływający się w ustach boczek pieczony na ostro. Doskonały dodatek np. do pieczywa.

Boczek pieczony na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek pieczony na ostro

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony na ostro
Boczek dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do niego przyprawy (ich ilość zależy od naszych upodobań) oraz miód i dobrze ze sobą łączymy. Powstałą pastą nacieramy boczek i wkładamy go do dużego woreczka. Wlewamy olej zawiązujemy woreczek i rozprowadzamy olej po całym boczki. Tak przygotowany boczek dajemy na całą dobę do lodówki. Zamarynowany boczek wyjmujemy godzinę przed pieczeniem. Układamy w wyłożonej folią brytfannie, podlewamy szklanką wody i wstawiamy do nagrzanego do 140 piekarnika. W czasie pieczenia boczek kilka razy przewracamy i polewamy wytworzonym w czasie pieczenia płynem. Pieczemy, aż zmięknie. Podajemy pokrojony w cienkie plasterki.
Boczek pieczony na ostro
Boczek dokładnie myjemy i osuszamy ewentualne kości wycinamy.
Boczek pieczony na ostro
Przyprawami wymieszanymi z miodem smarujemy boczek z obu stron
Boczek pieczony na ostro
Zamarynowany boczek układamy w wyłożonej folią brytfannie
Boczek pieczony na ostro
Upieczony boczek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia