edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Boczek pieczony jak u Babci

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Minimum przypraw, maksimum smaku, czyli boczek pieczony w trzech przyprawach – klasyka :)

Boczek pieczony jak u Babci Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek pieczony jak u Babci

 

  • 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber (ale z kilkoma chrząstkami)
  • lekko czubata łyżeczka soli
  • 2 spore ząbki czosnku
  • majeranek otarty

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony jak u Babci
Boczek opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę i dokładnie utarłam z solą. Natarłam nim boczek ze wszystkich stron. Oprószyłam majerankiem, odłożyłam do zamykanego próżniowo naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200* z termo obiegiem. Piekłam 35 minut, od czasu do czasu dolewając odparowaną wodę, po czym odwróciłam go na drugą stronę i piekłam kolejne 35 minut. Jeśli boczek za mocno się rumieni, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone mięsko wystudziłam i wstawiłam do lodówki.
Boczek pieczony jak u Babci
Mięso opłukałam i osuszyłam czosnek roztarłam z solą.
Boczek pieczony jak u Babci
Oprószone majerankiem mięso umieściłam w szczelnie zamykanym naczyniu.
Boczek pieczony jak u Babci
Po 24 godzinach przełożyłam do foremki wyłożonej folią aluminiową.