Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Boczek pieczony, marynowany w ketchupie z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Domowy, oryginalny w smaku, lekko pikantny boczek pieczony. Nie zastąpiony podczas świąt gdzie domowe wędliny smakują najlepiej i odgrywają ważną rolę. Na co dzień do kromki chleba z musztardą i ogórkiem nie zastąpiony.

Boczek pieczony, marynowany w ketchupie z chili

Składniki:

Boczek pieczony, marynowany w ketchupie z chili

 

  • 1,5 kg boczku wieprzowego bez skóry

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka pasty chili
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony, marynowany w ketchupie z chili
Składniki marynaty połączyć.

Zamarynowane mięso odstawić na trzy doby do lodówki co 12 godzin przekręcając mięso.

Opłukać, osuszyć, środek mięsa osmarować pastą chili, zwinąć w roladę.

Związać ścisło nicią , posypać obficie majerankiem.

Mięso zawinąć w folię aluminiową, piec około 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200st.

Tagi:

mięso boczek