Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Boczek pieczony z cebulą i żubrówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Co prawda to mięsko jest kaloryczne, ale polecam skuszenie się na kawałek. Smakuje rewelacyjnie i nie wymaga dużego nakładu pracy.

Boczek pieczony z cebulą i żubrówką

Składniki:

Boczek pieczony z cebulą i żubrówką

  • 1,5 kg surowego boczku
  • ok 70 ml wódki żubrówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1/2 papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/3-1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony z cebulą i żubrówką
Przyprawy połączyć ze sobą. Obrany czosnek pokroić w słupki, cebule w piórka. Boczek umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe otworki i powsadzać w nie kawałki czosnku).

Mięso umieścić w lodówce najlepiej na całą noc (może być krócej). Po tym czasie boczek przełożyć do formy, obłożyć cebulą i podlać żubrówką.

Całość nieszczelnie przykryć folia aluminiową i piec 1,5-2 godziny w 180 stopniach.

Pod koniec pieczenia można folie zdjąć, aby mięso nabrało złotego koloru.