Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1176]

Boczek pieczony z cebulą i białym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Boczek upieczony w ten sposób jest niezwykle soczysty i aromatyczny, a cebula jest przepysznym dodatkiem.

Boczek pieczony z cebulą i białym winem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boczek pieczony z cebulą i białym winem

 

  • 1,2-1,5 kg surowego boczku
  • około 70 ml białego wina wytrawnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Przyprawy:

  • 1,5 łyżki majeranku
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1/2 papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku/tymianku
  • 1/3-1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony z cebulą i białym winem

Przyprawy:

Boczek pieczony z cebulą i białym winem
Można też użyć owolnych przypraw - wg smaku.

Przyprawy należy umieścić w miseczce i dokładnie połączyć.

Natomiast czosnek obrać i pokroić w słupki.

Przygotowanie boczku:

Boczek pieczony z cebulą i białym winem
Boczek ostawiony na całą noc będzie bardziej aromatyczny.

Boczek umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć mieszanką przypraw.

Następnie mięso naszpikować czosnkiem (czyli nożem zrobić małe nacięcia w górnej części mięsa i powpychać w nie kawałki czosnku).

Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej jeśli tak postoi przez na całą noc.

Przygotowanie do pieczenia:

Boczek pieczony z cebulą i białym winem
Do podlewania najlepsze jest białe wino wytrawne.

Cebule orać i pokroić w piórka.

Boczek przełożyć na blachę lub naczynie żaroodporne, obłożyć cebulą, podlać winem i niezbyt szczelnie przykryć folią aluminiową.

Pieczenie:

Boczek pieczony z cebulą i białym winem
Cebula powinna być mięciutka i nie spalona.

Mięso należy około 1,5-2 h (w zależności o piekarnika) w temperaturze 180 stopni.
(Należy pamiętać, że jak w czasie pieczenia nie wytopi się zbyt wiele tłuszczu - to boczek trzeba podlać odrobiną wody lub dodatkową porcją wina.)

Przed pokrojeniem gotowego boczku - odczekać z 10 minut.
(W mięsie pozostaną soki i będzie ono soczyste.)

Tagi:

mięso