Sposób przygotowania:
Boczek pieczony z cebulą i białym winemPrzyprawy:
Przyprawy należy umieścić w miseczce i dokładnie połączyć.
Natomiast czosnek obrać i pokroić w słupki.
Przygotowanie boczku:
Boczek umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć mieszanką przypraw.
Następnie mięso naszpikować czosnkiem (czyli nożem zrobić małe nacięcia w górnej części mięsa i powpychać w nie kawałki czosnku).
Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej jeśli tak postoi przez na całą noc.
Przygotowanie do pieczenia:
Cebule orać i pokroić w piórka.
Boczek przełożyć na blachę lub naczynie żaroodporne, obłożyć cebulą, podlać winem i niezbyt szczelnie przykryć folią aluminiową.
Pieczenie:
Mięso należy około 1,5-2 h (w zależności o piekarnika) w temperaturze 180 stopni.
(Należy pamiętać, że jak w czasie pieczenia nie wytopi się zbyt wiele tłuszczu - to boczek trzeba podlać odrobiną wody lub dodatkową porcją wina.)
Przed pokrojeniem gotowego boczku - odczekać z 10 minut.
(W mięsie pozostaną soki i będzie ono soczyste.)