Sposób przygotowania:
Boczek pieczony w piekarniku
Mięso myjemy osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprószamy solą i pieprzem dalej wcieramy w mięso. Oprószamy jeszcze oregano i też wcieramy ale raczej oklepując mięso. Przekładamy do naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godz.
Po wyjęciu ja miałam cienki boczek więc złożyłam go jak książkę. Można trochę zabezpieczyć nicią ale u mnie nie było potrzeby.
Boczek układamy w natłuszczonym naczyniu, oprószamy majerankiem(można położyć plasterki czosnku), skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy tak ok 40 min w 180 stopniach, zdejmujemy folię i polewamy tłuszczem, pieczemy do miękkości jeszcze ok 50 min.
Po wyjęciu ja miałam cienki boczek więc złożyłam go jak książkę. Można trochę zabezpieczyć nicią ale u mnie nie było potrzeby.
Boczek układamy w natłuszczonym naczyniu, oprószamy majerankiem(można położyć plasterki czosnku), skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy tak ok 40 min w 180 stopniach, zdejmujemy folię i polewamy tłuszczem, pieczemy do miękkości jeszcze ok 50 min.