katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Boczek pieczony w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobre mięsko po wystudzeniu na kanapki. Piękny zapach roznosił się po mieszkaniu gdy boczuś się piekł.

Boczek pieczony w piekarniku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek pieczony w piekarniku

 

  • boczek surowy 1 1/2 kg
  • czosnek 5 ząbków
  • oregano ok 1 łyżka
  • majeranek ok 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w piekarniku
Mięso myjemy osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprószamy solą i pieprzem dalej wcieramy w mięso. Oprószamy jeszcze oregano i też wcieramy ale raczej oklepując mięso. Przekładamy do naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok 3 godz.

Po wyjęciu ja miałam cienki boczek więc złożyłam go jak książkę. Można trochę zabezpieczyć nicią ale u mnie nie było potrzeby.

Boczek układamy w natłuszczonym naczyniu, oprószamy majerankiem(można położyć plasterki czosnku), skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy tak ok 40 min w 180 stopniach, zdejmujemy folię i polewamy tłuszczem, pieczemy do miękkości jeszcze ok 50 min.
Boczek pieczony w piekarniku
Przygotowane mięsko oprószamy solą i pieprzem.
Boczek pieczony w piekarniku
Boczek pieczemy do miękkości w 180 stopniach.
Boczek pieczony w piekarniku
Upieczony już i przestudzony boczek ..