WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1108]

Boczek pieczony w przyprawach i cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i aromatyczny boczek pieczony w piekarniku idealny na kanapki po wystudzeniu. Upiekłam go w różnych przyprawach i plasterkach cebuli.

Boczek pieczony w przyprawach i cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek pieczony w przyprawach i cebuli

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w przyprawach i cebuli

ETAP 1:

Boczek umyć i lekko osuszyć. Ułożyć w naczyniu w którym będzie się piekł. Posypać go z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym. Z wierzchu przyprawić go dodatkowo pieprzem cayenne i pieprzem kolorowym, papryką słodką w proszku i roztartym majerankiem. Przyprawy powinny być rozsypane na mięsie równomiernie, można je tez wetrzeć w mięso.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Poukładać na boczku. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin.

Po czym wstawić do piekarnika i upiec w temp. 180 stopni przez ok. 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku. Wyjąć, wyciągnąć z sosu , zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.

Kroić na plasterki jak wędlinę na kanapki.

Boczek pieczony w przyprawach i cebuli
Boczek upieczony w naczyniu żaroodpornym pod folią aluminiową wyjęty z piekarnika
Boczek pieczony w przyprawach i cebuli
Plasterki cebuli poukładane na przyprawionym boczku
Boczek pieczony w przyprawach i cebuli
Surowy boczek obsypany wszystkimi przyprawami
Boczek pieczony w przyprawach i cebuli
Boczek ułożony w naczyniu obsypany solą i pieprzem