WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Boczek pieczony w czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny, lekko pikantny boczek pieczony w piekarniku w przyprawach i dużej ilości czosnku. Idealny na kanapki.

Boczek pieczony w czosnku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek pieczony w czosnku

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w czosnku

ETAP 1:

Surowy boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obsypać czosnkiem granulowanym. Posypać boczek roztartymi ziołami prowansalskimi. Następnie obsypać papryką słodką i ostrą w proszku. Użyć więcej papryki słodkiej i trochę ostrej. Na koniec posypać przyprawą do mięsa wieprzowego.

Ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki. Obłożyć nimi boczek z wierzchu. Boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia upiec w tym naczyniu pod folią w temp. 180 stopni przez ok. 1,5 godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Wyjąć z sosu i owinąć folią.

Schłodzić w lodówce.

Kroić na plastry jak wędlinę.

Boczek pieczony w czosnku
Boczek tuż po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Boczek pieczony w czosnku
Plasterki czosnku ułożóne na wierzchu surowego boczku
Boczek pieczony w czosnku
boczek posypany słodką i ostrą papryką w proszku
Boczek pieczony w czosnku
boczek posypany roztartymi ziołami prowansalskimi