Sposób przygotowania:
Boczek pieczony w czosnkuETAP 1:
Surowy boczek umyć i osuszyć. Natrzeć go z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obsypać czosnkiem granulowanym. Posypać boczek roztartymi ziołami prowansalskimi. Następnie obsypać papryką słodką i ostrą w proszku. Użyć więcej papryki słodkiej i trochę ostrej. Na koniec posypać przyprawą do mięsa wieprzowego.
Ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki. Obłożyć nimi boczek z wierzchu. Boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia upiec w tym naczyniu pod folią w temp. 180 stopni przez ok. 1,5 godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Wyjąć z sosu i owinąć folią.
Schłodzić w lodówce.
Kroić na plastry jak wędlinę.