Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Boczek rolowany wg Katarzyny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny boczek rolowany dla całej rodziny

Boczek rolowany wg Katarzyny

Składniki:

Boczek rolowany wg Katarzyny

 

  • 1,5 kg cienkiego boczku surowego
  • sól czosnkowa
  • pieprz świeżo mielony
  • kuchrek lub wegeta
  • mielona papryka słodka

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany wg Katarzyny
Boczek dokładnie myjemy i osuszamy. Gdy boczek ma nieładną, grubą skórę usuwamy ją ostrym nożem. Następnie mięso obficie z dwóch stron oprószamy i nacieramy przyprawami (solą czosnkową, pieprzem, kucharkiem lub wegetą, mieloną papryką). Odstawiamy boczek w chłodne miejsce na 30-40 minut. Następnie przygotowany boczek zwijamy w rulonik i dokładnie związujemy grubymi nićmi. Układmy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 1,5 godziny w temp. 180 stopni.