Sposób przygotowania:
Tymiankowy boczek rolowany do chleba
Boczek dokładnie myjemy i lekko osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w niezbyt grube słupki. Nożem o ostrym końcu robimy dziurki w mięsie - wbijamy nóż i okręcamy nim kilkakrotnie. W tak powstały otwór wkładamy słupek czosnku. Całe mięso ale tylko z jednej strony nakłuwamy co ok 3 cm i nadziewamy czosnkiem. Mięso z obu stron posypujemy papryką a następnie tymiankiem. Wklepujemy przyprawy dłonią. Mięso zwijamy ściśle w rulon tak aby strona z czosnkiem była od wewnątrz. Starannie owijamy roladę nitką. Tak przygotowane mięso zaciągamy w naczyniu folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso pieczemy przez ok 2 godz w 180 st C. Po przestygnięciu ściągamy nitkę a wytopiony tłuszczyk zlewamy do kubka i razem z boczkiem wstawiamy do lodówki by stężał. Boczek jest najlepszy gdy postoi kila godzin w lodówce, wtedy łatwiej się kroi ale ciepły jest równie smaczny, tak pachnie że nie mogliśmy nie spróbować :) Smacznego :)