paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Tymiankowy boczek rolowany do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny rolowany boczek pieczony, świetny na kanapki. Bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi czosnku i tymianku

Tymiankowy boczek rolowany do chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowy boczek rolowany do chleba

 

  • 1 kg surowego boczku (jak najchudszy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Tymiankowy boczek rolowany do chleba
Boczek dokładnie myjemy i lekko osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w niezbyt grube słupki. Nożem o ostrym końcu robimy dziurki w mięsie - wbijamy nóż i okręcamy nim kilkakrotnie. W tak powstały otwór wkładamy słupek czosnku. Całe mięso ale tylko z jednej strony nakłuwamy co ok 3 cm i nadziewamy czosnkiem. Mięso z obu stron posypujemy papryką a następnie tymiankiem. Wklepujemy przyprawy dłonią. Mięso zwijamy ściśle w rulon tak aby strona z czosnkiem była od wewnątrz. Starannie owijamy roladę nitką. Tak przygotowane mięso zaciągamy w naczyniu folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso pieczemy przez ok 2 godz w 180 st C. Po przestygnięciu ściągamy nitkę a wytopiony tłuszczyk zlewamy do kubka i razem z boczkiem wstawiamy do lodówki by stężał. Boczek jest najlepszy gdy postoi kila godzin w lodówce, wtedy łatwiej się kroi ale ciepły jest równie smaczny, tak pachnie że nie mogliśmy nie spróbować :) Smacznego :)
Tymiankowy boczek rolowany do chleba
Czosnek obieramy i ząbki kroimy w niezbyt grube słupki
Tymiankowy boczek rolowany do chleba
Umyte mięso nakłuwamy i nadziewamy czosnkiem
Tymiankowy boczek rolowany do chleba
Boczek posypujemy papryką słodkę i tymiankiem
Tymiankowy boczek rolowany do chleba
Mięso rolujemy i starannie zawijamy nitką