Sposób przygotowania:
Boczek rolowany pieczony
Boczek umyć dokładnie i osuszyć. Natrzeć z obu stron ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem granulowanym. Liście laurowe umyć, zgnieść w garści i ułożyć w symetrycznych odstępach na mięsie ( użyłem liścia laurowego świeżego gdyż ma on lepszy aromat) Boczek zrolować i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum 12 h do przegryzienia. Wyjąć boczek i rozwinąć, usunąć z niego liście laurowe i ponownie, tym razem ciasno i dokładnie zrolować. Należy przewiązać sznurkiem żeby się nie rozwinął. Tak przygotowany boczek włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni C. W tej temperaturze piec boczek przez godzinę, a następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, rozciąć rękaw i piec jeszcze 10 minut żeby boczek się zrumienił. Podawać według uznania, jako dodatek do chleba na zimno, lub do sosu na ciepło.