migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna wędlinka na kanapkę. Zrolowany boczuś nadziałam mięskiem mielonym z cebulką. Wędlinka palce lizać.

Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym

 

  • 1, 5 kg chudego boczku bez skóry
  • 650 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól,pieprz
  • ognista mieszanka przypraw(młynek Kamis)
  • olej

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym
Boczek roziąć wzdłuż aby mięso tworzyło jeden duży płat. Mięso oprószyć ognistą mieszanką przypraw i delikatnie skropić olejem odstawić do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną cebulę oraz jajko, dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać. Płat boczku ułożyć na desce. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć przygotowaną masę z mięsa mielonego. Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić jeszcze na wierzchu odrobiną oleju. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 do 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię aby mięsko sie przyrumieniło.
Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym
Etap 1 Boczek roziąć wzdłuż aby mięso tworzyło jeden duży płat. Mięso oprószyć ognistą mieszanką przypraw i delikatnie skropić olejem odstawić do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.
Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym
Etap 2 Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną cebulę oraz jajko, dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać.
Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym
Etap 3 Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć przygotowaną masę z mięsa mielonego. Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić jeszcze na wierzchu odrobiną oleju.
Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym
Etap 4 Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 do 2 godzin