Sposób przygotowania:
Kresowy boczek z suszonym jabłkiem
Boczek umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym. natrzeć solą pieprzem oraz dowolną przyprawą do mięsa.Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Łopatkę wieprzową zmielić z cebulą dodać rodzynki i żurawinę doprawić farsz do smaku sola i sosem tabasco, dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać,rozłożyć równomiernie na całym płacie boczku-pozostawić wolne brzegi. Posypać suszonymi jabłkami zawinąć w rulon,związać sznurkiem bawełnianym. Posypać po wierzchu resztą przypraw. Włożyć do naczynia żaroodpornego zamknąć pokrywą.Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 1,5-2 godzin.W czasie pieczenia polewać wierzch sosem wytworzonym z boczku.Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i zrumienić skórkę. Podawać na zimno lub ciepło udekorowany natką świeżej pietruszki.
Mniam1
Hrabina w kuchni
2milutka