Sposób przygotowania:
Boczek ziołowy rolowany z cebulką
Boczek myjemy osuszamy nacieramy pieprzem oraz solą ziołowę z każdej strony.Czosnek i cebulę obieramy,czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wcieramy w mięso,cebulę kroimy w cienkie piórka obkładamy boczek oprószamy równomiernie niewielką ilością oregano i zawijamy w rulon,następnie zawijamy ściśle grubą bawełnianą nicią i po wierzchu nacieramy resztą ziół-papryką słodką oraz majerankiem.Tak przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego lub w rękaw do pieczenia i wkładamy do lodówki na conajmniej dobę . Przed pieczeniem boczek ogrzać do temp pokojowej,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*c i piec pół godziny,po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec jeszcze około 1,5 godziny w zależności od tego czy mięso jest grube czy cienkie.Pod koniec pieczenia odkryć naczynie lub rozciąć folię aby boczek ładnie sie zrumienił. Wyjąc z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Sok z pieczonego boczku zlać i zostawić do zasmażki do bigosu...pycha:)