2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Musztardowy boczek rolowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Domowa wędlina pieczona z serii"wiem co jem"Ten boczek będzie idealny dla tych którzy lubią aromatyczne ziołowe mięsa,mój mąż był zachwycony smakiem.

Musztardowy boczek rolowany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musztardowy boczek rolowany

 

  • 1,3 kg boczku bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól morska
  • pieprz syczuański
  • czosnek granulowany
  • czubrica czerwona
  • majeranek
  • tymianek

 

 

Sposób przygotowania:

Musztardowy boczek rolowany
Boczek myjemy osuszamy,nakłuwamy ostrym nożem na całości,oprószamy ziołami ,pieprz rozcieramy w moździerzu dzięki czemu wydobywamy z niego intensywny aromat,smarujemy musztardą,cebulę obieramy kroimy w piórka rozsypujemy na mięsie,całość rolujemy ściskamy sznurkiem bawełnianym.oprószamy resztą ziół i solą układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.Przed pieczeniem wlewamy do naczynia 100 ml wody i pieczemy około 1,5 godziny w temp 180*c.
Musztardowy boczek rolowany
boczek nacieramy przyprawami równomiernie
Musztardowy boczek rolowany
całość rolujemy owijamy sznurkiem bawełnianym
Musztardowy boczek rolowany
oprószamy po wierzchu resztą ziół wstawiamy do lodówki potem pieczemy