2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1490]

Boczek w miodzie i whisky

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Takim boczkiem z grilla każdy dorosły będzie zachwycony ja podałam z chlebkiem czosnkowym opieczonym na grillu.Pycha!

Boczek w miodzie i whisky Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek w miodzie i whisky

 

  • 1/2 kg boczku łuskanego lub gotowanego

 

  • Marynata:
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypta chili jalapeno
  • odrobina około 20 ml whisky lub innego mocnego alkoholu

Sposób przygotowania:

Boczek w miodzie i whisky
Boczek kroimy na grubsze plastry-ja kupiłam już pokrojony. Przyrządzamy marynatę: Miód mieszamy z koncentratem i ketchupem dodajemy drobniutko posiekany czosnek lub przeciśnięty przez praskę,wlewamy płynny miód sos sojowy i worcester ,oliwę doprawiamy do smaku przyprawami,wlewamy whisky,mieszamy wszystko razem.Pokrojony boczek smarujemy pędzelkiem marynatą i odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki albo na całą noc.Następnego dnia grillujemy z każdej strony aż będzie chrupiący.
Boczek w miodzie i whisky
po całonocnym marynowaniu boczek pieczemy na grillu