Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Grillowany boczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Może i było mega kalorycznie, ale bardzo apetycznie...

Grillowany boczek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowany boczek

 

  • 30 dag surowego boczku
  • Sól peklowa
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Duża szczypta suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki zmielonych płatków suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Grillowany boczek
Boczku używam w kuchni stosunkowo rzadko, przede wszystkim dlatego, że zawiera mnóstwo tłuszczu. W weekend dostałam jednak od teściów mnóstwo świeżego mięsa (i przeróżnych wyrobów), w tym także kawałek boczku i postanowiłam go upiec na grillu. Hmmm, było co prawda mega kalorycznie, ale bardzo apetycznie. Wszystkie przyprawy- z wyjątkiem soli, dokładnie razem mieszamy. Boczek kroimy na około 0,5 cm plasterki, nacieramy odrobiną soli peklowej i odstawiamy co najmniej na godzinę. Po tym czasie posypujemy z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw i odkładamy na kolejną godzinę. Pieczemy na grilli stołowym lub ogrodowym po kilkanaście minut z każdej strony- aby tłuszcz dobrze się wytopił. Podajemy np. z sosem czosnkowym i warzywami.
Grillowany boczek
Boczek kroimy na około 0,5 cm plasterki, nacieramy odrobiną soli peklowej i odstawiamy co najmniej na godzinę.
Grillowany boczek
Po tym czasie posypujemy z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw i odkładamy na kolejną godzinę.