lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Boczek z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek najczęściej u mnie pojawia się w wersji pieczonej. Tym razem przygotowałam go w pikantnej marynacie na grilla.

Boczek z grilla Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek z grilla

 

  • 1 kg boczku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju
  • Sól pieprz
  • Papryka ostra
  • Przyprawa do mięs
  • Przyprawa do grilla
  • Czosnek suszony

Sposób przygotowania:

Boczek z grilla
Boczek myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry około 1cm. 
W miseczce robimy marynatę. Mieszamy sos sojowy z olejem, papryką ostra, przyprawa do grilla, czosnkiem suszonym, przyprawa do mięsa, solą i pieprzem. 

Marynatą smarujemy dokładnie każdy plaster boczku. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej nawet na całą noc. 

Grillujemy z obu stron do zarumienienia.  
Boczek z grilla
Boczek marynujemy przez kilka godzin lub całą noc.