Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Boczek z grilla marynowany w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny boczek z grilla idealny na kończące się już sezony grillowe w ogrodzie. Mój mąż i teściu byli wniebowzięci takim kawałkiem mięsa.

Boczek z grilla marynowany w ketchupie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek z grilla marynowany w ketchupie

 

  • około 500 - 600 g boczku surowego bez kości
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml ketchupu
  • sól peklowa około 1 łyżeczki
  • pieprz, sól do smaku
  • około 1 łyżki oregano

Sposób przygotowania:

Boczek z grilla marynowany w ketchupie
Boczek myjemy, kroimy na paski wzdłuż na plastry - mają być podłużne paski. Boczek oprószamy peklosolą i przekładamy do garnka, dodajemy oliwę, ketchup i całość mieszamy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i oregano i odstawiamy do lodówki na około 8 godzin - ja zostawiłam na noc. Grillujemy mięso na rozgrzanym grillu po kilka minut z dwóch stron.
Boczek z grilla marynowany w ketchupie
Etap 1 boczek myjemy i kroimy na podłużne plastry
Boczek z grilla marynowany w ketchupie
Etap 2 przekłądamy do garnka dodajemy peklosól oliwę i ketchp
Boczek z grilla marynowany w ketchupie
Etap 3 dodajemy pieprz sól i oregano całość meiszamy
Boczek z grilla marynowany w ketchupie
Etap 4 wykłądamy boczek na rozgrzany ruszt grillowy i grillujemy