mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Rolada z boczku z metką wieprzową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada z boczku z pysznym nadzieniem

Rolada z boczku z metką wieprzową

Składniki:

Rolada z boczku z metką wieprzową

 

  • 1 kg boczku bez skóry
  • 150g metki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułka
  • 50g żółtego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50g keczupu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 20g płatków migdałowych
  • 800g kapusty białej
  • 125ml rosołu wieprzowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku z metką wieprzową
Bułeczkę namoczyć w wodzie. Ser zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Bułkę odcisnąć. Metkę zagnieść z bułką i żółtkami. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Boczek opłukać, osuszyć, posmarować przygotowaną masą, zwinąć ścisło, związać nitką. Uformować pieczeń. Natrzeć solą i pieprzem. Posmarować stopioną 1łyżką masła wymieszanym z keczupem i majerankiem. Posypać płatkami migdałowymi. Pieczeń ułożyć na blasze i piec 1,5godz. Kapustę oczyścić, poszatkować, poddusić na 3łyżkach masła. Zalać rosołem, dodać kminek, przyprawić solą i pieprzem, dusić przez 30minut. Pieczeń zdjąć z blachy. Sos przecedzić, zagęścić mąką, gotować 5minut, zaciągnąć śmietaną, przyprawić na pikantnie. Boczek ułożyć z warzywami na półmisku, polać sosem.