ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rolada z boczku z szybkowara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze domowe mięsko do pieczywa. Wieprzowy boczek świeży jest dobrym mięsem do takich domowych wyrobów.

Rolada z boczku z szybkowara Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Rolada z boczku z szybkowara

 

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku z szybkowara
Świeży, mało tłusty płat boczku bez kości mocno natrzeć paprykami, kucharkiem, czosnkiem, cząbrem, majerankiem.

Boczek ciasno zawinąć w roladę i mocno obwiązać grubszą nicią (ja zwykłe nici łączę w 5 nitek) tak, aby rolada była stabilna, schować do lodówki na całą noc.

W garnku szybkowara stopić smalec i zrumienić roladę z każdej strony, potem dodać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 55 minut.

W szybkowarze mocno wystudzić boczek, wyjąć na talerz, usunąć nici, kroić w plasterki, smalec i galaretka do posmarowania pieczywa.
Rolada z boczku z szybkowara
Mocno natrzeć przyprawami cały płat boczku.
Rolada z boczku z szybkowara
Rolada musi być mocno obwiązana nicią aby się nie rozwinęła.
Rolada z boczku z szybkowara
W szybkowarze rolada z boczku jest szybko gotowa.
Rolada z boczku z szybkowara
Smalec i galaretka jest dobra smarowania pieczywa.
Rolada z boczku z szybkowara
Rolada z boczku z szybkowara
Rolada z boczku z szybkowara