Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Boczkowy Rolex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prawdziwy Rolex wśród boczków:)

Boczkowy Rolex Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczkowy Rolex

 

Sposób przygotowania:

Boczkowy Rolex
Cienki płat surowego boczku umyć i ułożyć na desce. Obciąć boki, żeby płat był równym prostokątem. Zetrzeć cebule na drobnej tarce, przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać oba warzywa z połową łyżeczki papryki, solą peklową i odrobiną soli kuchennej.Natrzeć płat, zrolować i wstawić do lodówki na 12 godzin. Odcięte kawałki boczku zmielić przez maszynkę, doprawić solą , pieprzem ostrą papryką i również wstawić do lodówki. Lekko zapeklowany boczek( jeśli ktoś chce może dać więcej soli peklowej to będzie bardziej różowy i będzie w smaku przypominał sklepowy) rozwinąć- na środku płata równo rozłożyć zmielone okrawki- doprawić jeśli potrzeba i zrolować ponownie ale tym razem bardzo dokładnie i bardzo ciasno. Naciągnąć na boczek siatkę- ma dobrze opinać mięso. Wędzić w temperaturze między 40 a 50 stopni przez 5 godzin(oczywiście na drewnie owocowym). Jeśli temperatura będzie wyższa niż 60 stopni- dużo się wytopi i może wyjść " skwarek". Po wędzeniu lekko schłodzić, niech mięso odpocznie, następnego dnia włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 1godz.15 minut. Smacznego.
Boczkowy Rolex
Na zrolowany ciasno boczek naciągnąć siatkę.
Boczkowy Rolex
Uwędzony boczek włożyć do wrzątku i gotować 1h15min.
Boczkowy Rolex
Kroić w grube plastry i objadać się do woli.