Sposób przygotowania:
Boczkowy Rolex
Cienki płat surowego boczku umyć i ułożyć na desce. Obciąć boki, żeby płat był równym prostokątem. Zetrzeć cebule na drobnej tarce, przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać oba warzywa z połową łyżeczki papryki, solą peklową i odrobiną soli kuchennej.Natrzeć płat, zrolować i wstawić do lodówki na 12 godzin. Odcięte kawałki boczku zmielić przez maszynkę, doprawić solą , pieprzem ostrą papryką i również wstawić do lodówki. Lekko zapeklowany boczek( jeśli ktoś chce może dać więcej soli peklowej to będzie bardziej różowy i będzie w smaku przypominał sklepowy) rozwinąć- na środku płata równo rozłożyć zmielone okrawki- doprawić jeśli potrzeba i zrolować ponownie ale tym razem bardzo dokładnie i bardzo ciasno. Naciągnąć na boczek siatkę- ma dobrze opinać mięso. Wędzić w temperaturze między 40 a 50 stopni przez 5 godzin(oczywiście na drewnie owocowym). Jeśli temperatura będzie wyższa niż 60 stopni- dużo się wytopi i może wyjść " skwarek". Po wędzeniu lekko schłodzić, niech mięso odpocznie, następnego dnia włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 1godz.15 minut. Smacznego.