Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Boczniak królewski z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mało znane grzyby boczniaki królewskie zapiekane w sosie śmietanowym, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego

Boczniak królewski z czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczniak królewski z czosnkiem niedźwiedzim

 

 

Sposób przygotowania:

Boczniak królewski z czosnkiem niedźwiedzim
Boczniaki przekrój wzdłuż i oprósz solą oraz grubo mielonym pieprzem, Na patelni wrzuć masło a kiedy się rozgrzeje zrumień na nim grzyby (ale tylko z jednej strony), na tej samej patelni sporządź zasmażkę z mąki i pozostałego na niej tłuszczu, po czym zalej ją bulionem i śmietanką. Tak powstały sos dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki grzybów, zalej je sosem i zapiecz, podawaj z pieczywem.
Boczniak królewski z czosnkiem niedźwiedzim
Oczyszczone boczniaki przekrój wzdłuż i posul
Boczniak królewski z czosnkiem niedźwiedzim
Kawałki grzybów podsmaż tylko z jednej strony na maśle.
Boczniak królewski z czosnkiem niedźwiedzim
Boczniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Boczniak królewski z czosnkiem niedźwiedzim
Polane sosem grzyby zapiecz w piekarniku.