Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Boczniakowy sos na skróty :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czasem trzeba ,,wyczyścić " lodówkę bo zebrało sie trochę tego , trochę tamtego .

Boczniakowy sos na skróty :

Składniki:

Boczniakowy sos na skróty :

 

  • 20 dag boczniaka
  • 1 ,,Sos borowikowy " Knorra ( w torebce )
  • 2 łyżki masła
  • borowikami ( jak nie ma to olej z pestek winogron + 1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra )
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Boczniakowy sos na skróty :
Boczniaki oczyścić, wyciąć twardą część przy ogonku i pokroić w grube paski . Rozgrzać masło z olejem i podsmażyć boczniaka na rumiano ( jeśli używamy zwykłego oleju to pod koniec smażenia wrzucić na patelnię rozkruszoną kostkę grzybową i doprowadzić do jej rozpuszczenia ). Rozetrzeć gotowy sos z zimną wodą i doprowadzić do zagotowania. Dolać śmietankę i gotować mieszając na małym gazie 3 minuty. Włożyć boczniaki razem z tłuszczem na którym się smażyły , wymieszać i dusić 2 minuty. Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem lub jak kto lubi. Ja miałam w zapasie kluski śląskie - do tego otworzyłam słoiczek buraczków . Szybki obiad a przez doprawienie zupełnie nie przypomina ,, gotowców "

Tagi:

sosy winogrona