Sposób przygotowania:
Boeuf Stroganoff po polsku
Mięso pokroić w słupki wielkości frytek. Cebule obrać i pokroić w plasterki, korniszony pokroić w słupki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, partiami wrzucać mięso. Gdy jedna porcja mięsa się zrumieni przełóż je do rondla i dodawaj następną - może być konieczne dodanie oleju. Gdy całe mięso będzie zrumienione dodaj do rondla sól, pieprz, paprykę. Na patelni przesmaż pieczarki i dodaj do rondla. Na koniec wrzuć tam korniszony i kapary oraz cukier. Zmniejsz ogień, przykryj i duś do miękkości. W razie konieczności dodaj trochę wody lub zalewy z groszku. Pod koniec duszenia dodaj groszek i chwilę pogotuj. Przed podaniem zdejmij z ognia, chwilę odczekaj i dodaj kwaśną śmietanę. Zamieszaj. Podawaj z pieczywem.
W klasycznym przepisie nie ma ani kaparów ani korniszonów ani groszku.
W klasycznym przepisie nie ma ani kaparów ani korniszonów ani groszku.
rendus