Boeuf Stroganoff po polsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso pokroić w słupki wielkości frytek. Cebule obrać i pokroić w plasterki, korniszony pokroić w słupki, pieczarki w plasterki. N

Boeuf Stroganoff po polsku

Składniki:

Boeuf Stroganoff po polsku

 

  • ¾ kg polędwicy
  • 2 cebule
  • 3 ogórki korniszony
  • 100 g pieczarek
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kaparów odsączonych z zalewy i przepłukanych (dowolnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • papryka ostra do smaku
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Boeuf Stroganoff po polsku
Mięso pokroić w słupki wielkości frytek. Cebule obrać i pokroić w plasterki, korniszony pokroić w słupki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, partiami wrzucać mięso. Gdy jedna porcja mięsa się zrumieni przełóż je do rondla i dodawaj następną - może być konieczne dodanie oleju. Gdy całe mięso będzie zrumienione dodaj do rondla sól, pieprz, paprykę. Na patelni przesmaż pieczarki i dodaj do rondla. Na koniec wrzuć tam korniszony i kapary oraz cukier. Zmniejsz ogień, przykryj i duś do miękkości. W razie konieczności dodaj trochę wody lub zalewy z groszku. Pod koniec duszenia dodaj groszek i chwilę pogotuj. Przed podaniem zdejmij z ognia, chwilę odczekaj i dodaj kwaśną śmietanę. Zamieszaj. Podawaj z pieczywem.

W klasycznym przepisie nie ma ani kaparów ani korniszonów ani groszku.

Tagi:

kapary