SUPERPRZEPIS

Bogracz domowy

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Bogracz domowy Więcej zdjęć (5)

Bogracz- idealne danie jednogarnkowe, smaczne i sycące.

Składniki:

Bogracz domowy

 

  • 1 kg- wołowina,
  • 3 szt- cebula,
  • 2 szt papryka zielona,
  • 1 szt- papryka czerwona,
  • 1 szt pietruszka,
  • 2 szt ząbek czosnku,
  • 5 szt- ziemniaki,
  • 3 szt- pomidor,
  • 20 dag- słonina,
  • 1,5 szklanki- maka,
  • 1 szt- żółtko,
  • sól do smaku,
  • papryka ostra do smaku,
  • kminek do smaku

Sposób przygotowania:

Bogracz domowy
Stopić pokrojoną w kostkę słoninę. Zeszklić cebulę.Wołowinę pokroić na małe kawałki i obsmażyć. Podlać wołowinę z cebulą wodą i dusić. Paprykę, marchew, pietruszkę pokroić w kostkę i dołożyć do wołowiny. Posolić, doprawić kminkiem, czosnkiem i ostrą papryką. W czasie, kiedy mięso się dusi zrobić kluski. Wsypać na stolnicę półtorej szklanki mąki. Dodać żółtko i zacząć wyrabiać. Odlać około szklanki sosu spod mięsa i przestudzić, jeszcze letni płyn wlewać stopniowo do ciasta i wyrabiać. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto dość grubo( około 5 mm) pociąć w szerokie pasy a następnie z pasków ciasta odcinać kluski szerokości około 1 cm. Oryginalne czipetki są grubsze ale moja rodzina preferuje takie kluseczki. Kiedy mięso zmięknie dodać obrane ze skóry kawałki pomidorów i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Na końcu do już prawię miękkiego mięsa wrzucić kluski i pogotować wszytko razem około 10 minut. Bogracz najlepszy jest jak postoi kilka godzin. Smacznego
Bogracz domowy
Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na stopionej słoninie.
Bogracz domowy
Obsmażoną wołowinę doprawić czosnkiem, kminkiem, podlać wodą i dusić.
Bogracz domowy
Papryki zielone i czerwoną pokroić w kostkę i dodać do bogracza.
Bogracz domowy
Do mąki dodać żółtko i dolewając sosu spod mięsa wyrobić ciasto.

Tagi:

wołowina mak