Sposób przygotowania:
Bogracz domowy
Stopić pokrojoną w kostkę słoninę. Zeszklić cebulę.Wołowinę pokroić na małe kawałki i obsmażyć. Podlać wołowinę z cebulą wodą i dusić. Paprykę, marchew, pietruszkę pokroić w kostkę i dołożyć do wołowiny. Posolić, doprawić kminkiem, czosnkiem i ostrą papryką. W czasie, kiedy mięso się dusi zrobić kluski. Wsypać na stolnicę półtorej szklanki mąki. Dodać żółtko i zacząć wyrabiać. Odlać około szklanki sosu spod mięsa i przestudzić, jeszcze letni płyn wlewać stopniowo do ciasta i wyrabiać. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto dość grubo( około 5 mm) pociąć w szerokie pasy a następnie z pasków ciasta odcinać kluski szerokości około 1 cm. Oryginalne czipetki są grubsze ale moja rodzina preferuje takie kluseczki. Kiedy mięso zmięknie dodać obrane ze skóry kawałki pomidorów i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Na końcu do już prawię miękkiego mięsa wrzucić kluski i pogotować wszytko razem około 10 minut. Bogracz najlepszy jest jak postoi kilka godzin. Smacznego