Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bogracz wegetariański

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Seler, marchew,

Bogracz wegetariański

Składniki:

Bogracz wegetariański

 

  • 1 duży seler
  • po 3 marchewki i pietruszki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 125 ml pikantnego ketchupu
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Bogracz wegetariański
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Seler, marchew, pietruszkę i ogórek obrać i pokroić na drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić, podobnie cebulę. Na rozgzranym w rondlu oleju przesmażyć cebulę, dodać pieczarki, a następnie warzywa: marchew, seler, pietruszkę, groszek i ogórek. Wszystkie warzywa dusić, dolewając nieco wody oraz doprawiając solą i pieprzem. Dodać paprykę i trzymać na ogniu dalej, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając braki wody. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy i dusić jeszcez 10 min. Podawać z pieczywem cebulowym.