jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Bográcsgulyás

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bográcsgulyás znany w Polsce pod nazwą bogracz to chyba najbardziej znana węgierska zupa.

Bográcsgulyás Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bográcsgulyás

 

  • 800 g wołowiny gulaszowej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (lub wieprzowego)
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok 500 g ziemniaków
  • kawałki papryki i listki pietruszki do dekoracji

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bográcsgulyás
W kociołku lub wysokim rondlu o grubym dnie zagrzewmy smalec. Wrzucamy posiekaną cebulę i lekko ją rumienimy. Zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy paprykę słodką, mieszamy, dokładamy pokrojone w kostkę mięso. Wstawiamy znowu na ogień, przesmażamy mięso krótko. Po chwili dodajemy obrany ze skórki i posiekany pomidor, paprykę pokrojoną w kosteczkę obrane i pokrojone drobno marchewki i pietruszki, posiekany drobno czosnek. Doprawiamy przyprawami i dusimy mięso z warzywami podlewając niewielką ilością wody, jeśli trzeba. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, dolewamy wody tylko tyle, by sos przykrył ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie sprawdzamy czy potrawa jest dobrze doprawiona, jeśli nie dodajemy odpowiednie przyprawy. Podajemy zupę w miseczkach udekorowaną kawałkami papryki i natką pietruszki. Możemy podać ją ze świeżym pieczywem.
Bográcsgulyás
Wstawiamy mięso na ogień i przesmażamy je krótko.
Bográcsgulyás
Dodajemy obrany ze skórki i posiekany pomidor,
Bográcsgulyás
Możemy potrawę podać ją ze świeżym pieczywem.

Tagi:

wołowina