Sposób przygotowania:
Bográcsgulyás
W kociołku lub wysokim rondlu o grubym dnie zagrzewmy smalec. Wrzucamy posiekaną cebulę i lekko ją rumienimy. Zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy paprykę słodką, mieszamy, dokładamy pokrojone w kostkę mięso. Wstawiamy znowu na ogień, przesmażamy mięso krótko. Po chwili dodajemy obrany ze skórki i posiekany pomidor, paprykę pokrojoną w kosteczkę obrane i pokrojone drobno marchewki i pietruszki, posiekany drobno czosnek. Doprawiamy przyprawami i dusimy mięso z warzywami podlewając niewielką ilością wody, jeśli trzeba. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, dolewamy wody tylko tyle, by sos przykrył ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie sprawdzamy czy potrawa jest dobrze doprawiona, jeśli nie dodajemy odpowiednie przyprawy. Podajemy zupę w miseczkach udekorowaną kawałkami papryki i natką pietruszki. Możemy podać ją ze świeżym pieczywem.
Natala1210