Sposób przygotowania:
Boisko piłkarskie
Masło utrzeć mikserem, na przemian dodawać cukier i jajka. Ucierać aż powstanie gęsta kremowa masa.
Masę marcepanową pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta i ucierać jeszcze przez 1-2 minuty.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do ciasta. Stopniowo dodawać mleko i orzechy, całość wymieszać.
Blachę natłuścić, wysypać mąką, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 30-40 minut w temp 170-190stC. Upieczony placek przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić.
30 dag cukru pudru przesiać przez sitko, zalać 5-6 łyżkami ciepłej wody i kilka kropli zielonego barwnika, utrzeć gęsty lukier. Zupełnie zimne ciasto smarować polewą – utworzy ona murawę boiska.
Resztę cukru pudru przesiać, utrzeć z kilkoma kroplami wody. Lukrem napełnić szpryckę, wyciskać na ciasto, tak by powstały linie poszczególnych pól.
Na brzegu ciasta przykleić do wilgotnego lukru pastylki czekoladowe (widzów), na boisku ustawić graczy (żelki miśki).
W rogach boiska wetknąć chorągiewki w barwach wybranej drużyny. Z czekoladowych pałeczek zrobić bramki i ostrożnie wcisnąć je w ciasto.
Masę marcepanową pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta i ucierać jeszcze przez 1-2 minuty.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do ciasta. Stopniowo dodawać mleko i orzechy, całość wymieszać.
Blachę natłuścić, wysypać mąką, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 30-40 minut w temp 170-190stC. Upieczony placek przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić.
30 dag cukru pudru przesiać przez sitko, zalać 5-6 łyżkami ciepłej wody i kilka kropli zielonego barwnika, utrzeć gęsty lukier. Zupełnie zimne ciasto smarować polewą – utworzy ona murawę boiska.
Resztę cukru pudru przesiać, utrzeć z kilkoma kroplami wody. Lukrem napełnić szpryckę, wyciskać na ciasto, tak by powstały linie poszczególnych pól.
Na brzegu ciasta przykleić do wilgotnego lukru pastylki czekoladowe (widzów), na boisku ustawić graczy (żelki miśki).
W rogach boiska wetknąć chorągiewki w barwach wybranej drużyny. Z czekoladowych pałeczek zrobić bramki i ostrożnie wcisnąć je w ciasto.